Pagerbiant Holokausto aukas – Pėsčiųjų žygis į Panerių memorialą

Rugsėjo 24 dieną vyko pėsčiųjų žygis Vilnius – Paneriai, senuoju keliu, kuriuo 1941 – 1943 m. į paskutinę kelionę buvo varomi Vilniaus gete kalėję žydai.

Pėsčiųjų žygis prasidėjo Savanorių prospekto pradžioje, kur stovi pirmasis informacinis stendas, pasakojantis apie senąjį kelią iš Vilniaus. Tas kelias mena tragiškus įvykius, susijusius su Holokausto istorija Vilniuje. Stenduose pristatomi Akivos Geršaterio fotografijos, užfiksavę – kaip atrodė minėtas kelias 1944 metais. Akiva Geršateris buvo išgelbėtas iš Vilniaus geto, žymaus keliautojo Antano Poškos. Informaciniai septyni stendai, žymintys senojo kelio į Panerius istoriją, paruošti Žydų kultūros ir informacijos centro Vilniuje, iniciatyva.

Pėsčiųjų žygio dalyviai keliavo apie 3 valandas iki Panerių memorialo, pakeliui sustodami prie informacinių stendų. Pasiekus Panerius, žygeiviai dalyvavo Holokausto aukų pagerbimo ceremonijoje.

Į memorialą atėjusius mokinius ir mokytojus pasitiko Izraelio valstybės ambasadorė Lietuvoje Hadas Wittenberg Silverstein, pasidžiaugusi mokyklų bendruomenių aktyvumu ir noru žinoti apie sudėtingus Lietuvos istorijos įvykius.

Holokausto aukų pagerbimo ceremonijoje viešėjo Europos Gyvųjų maršo organizacijos (EMOTL) Vykdantysis direktorius Michel Gourary. Jis pasidalino su pėsčiųjų žygio dalyviais savo šeimos istorija, papasakodamas apie savo senelį, Antrojo pasaulinio karo metu kalėjusį net 4 koncentracijos stovyklose ir nužudytą likus dviem savaitėm iki karo pabaigos.

Pagerbimo ceremoniją vedęs Tarptautinės komisijos sekretoriato vadovas Ronaldas Račinskas padėkojo visiems žygio dalyviams, nepabūgusiems pėsčiomis nueiti 9 – 10 kilometrų.

Holokausto aukų pagerbimo ceremonija baigėsi Vilniaus „Saulėtekio“ mokyklos – daugiafunkcio centro atliekamu Vilniaus geto kalinių himnu, kuriam eiles jidiš kalba sukūrė Vilniaus gete kalėjęs Hiršas Glikas.

Pėsčiųjų žygyje dalyvavo 139 mokiniai su mokytojais iš 5 Lietuvos bendrojo ugdymo įstaigų: Kauno Jono ir Petro Vileišių mokyklos, Kauno Juozo Grušo meno gimnazijos, Lentvario „Versmės“ gimnazijos, VšĮ Elektrėnų profesinio mokymo centro ir Vilniaus „Pažinimo medžio“ gimnazijos.

Pažintinį žygį istoriniu senuoju Vilnius – Paneriai keliu organizavo Tarptautinės komisijos sekretoriatas kartu su Žydų kultūros ir informacijos centru Vilniuje.