Rugsėjo 23 dieną Paneriuose prisimintos Holokausto aukos

Rugsėjo 23 d. Paneriuose vyko oficiali Holokausto aukų pagerbimo ceremonija, minint Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dieną.

Paminėjimo renginyje dalyvavo valstybės vadovai, politikai, užsienio valstybių diplomatai, įvairių institucijų atstovai ir Lietuvos žydų bendruomenės nariai. Minėjime, kalbose, ne kartą buvo prisiminta Fania Brancovskaja, tik prieš keletą dienų iškeliavusi anapilin, sulaukusi 102 metų, buvusi Vilniaus geto kalinė, pabėgusi iš geto prieš pat jo likvidavimą – 1943 m. rugsėjo 23 dieną.

Savo kalboje, Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė akcentavo svarbą priešintis antisemitizmui, neapykantos kalboms, kurių vis daugiau pasigirsta ne tik kitose valstybėse, bet ir Lietuvoje. Tarptautinės komisijos Pirmininkas Emanuelis Zingeris kalbėdamas susirinkusiems priminė apie minėjimo svarbą ir pasidžiaugė, jog šiandien, daugiau nei šimtas Tolerancijos ugdymo centrų organizuoja paminėjimus, skirtus Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dienai prisiminti. Taip pat, Tarptautinės komisijos Pirmininkas papasakojo, jog tuo pat metu, kai vyksta renginys Paneriuose, Atminties kelio renginys vyksta Balbieriškio miestelyje, kuriame veikiantys du Tolerancijos ugdymo centrai pakvietė Balbieriškio pagrindinės mokyklos mokinius, mokytojus ir visą miestelio bendruomenę į eiseną, skirtą prisiminti vietoje gyvenusius žydus bei jų sunaikinimą 1941 metais.

Oficiali Holokausto aukų pagerbimo ceremonija vyksta kasmet Panerių memoriale, minint Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dieną.