Seminaras mokytojams Kaune apie Holokaustą ir atmintį

Liepos 10 d. Kaune vyko seminaras „Kauno geto sunaikinimo 80-metis: istorija ir atmintis“.

Į vidurio Lietuvą atvyko mokytojai iš visos Lietuvos, kurie 2022 m. dalyvavo tarptautiniame seminare – stažuotėje Yad Vashem – tarptautinėje studijų apie Holokaustą mokykloje Jeruzalėje. Vienas iš seminaro tikslų buvo aptarti prieš du metus vykusioje stažuotėje įgytas patirtis, žinias ir kaip pavyko jas perduoti mokiniams, mokyklos bendruomenei. Kitas seminaro tikslas buvo sudalyvauti renginyje, skirtame Kauno geto sunaikinimo 80-osioms metinėms paminėti.
Seminaras prasidėjo Kauno Jono ir Petro Vileišių mokykloje, kuri sovietmečiu pastatyta istorinėje vietoje – šalia buvusios Demokratų aikštės. Nacių okupacijos metu tai buvo geto teritorija ir 1941 m. spalio 28–29 d. susijusi su baisiu istoriniu įvykiu – „Didžiąja akcija“, kuomet iš geto gyventojų buvo atrinkti netinkami darbui apie 10.000 žmonių ir nuvaryti į Kauno IX fortą sušaudymui. Seminaro pradžioje mokyklos direktorė Dalia Lapėnienė pakvietė mokytojus susipažinti su šį įvykį menančiu paminklu; dar kartą buvo prisiminta „Didžiosios akcijos“ istorija. Vėliau mokyklos vadovė pristatė mokykloje plėtojamus projektus ir viziją, paaiškindama, jog mokyklos vieta davė postūmį įkurti Tolerancijos ugdymo centrą ir daug dėmesio skirti istorinei atminčiai.
Kartu su seminaro dalyviais buvo aptartos Tarptautinės komisijos sekretoriato įgyvendinamos veiklos, projektai. Pristatytas filmas su lietuviškais titrais apie buvusį Yad Vashem institucijos vadovą, buvusį Tarptautinės komisijos narį – istoriką Icchaką Aradą. Kartu su mokytojais buvo aptartos filmų ir kitos metodinės medžiagos panaudojimo galimybės pamokose.
Vėliau mokytojai apsilankė Kauno choralinėje sinagogoje, kur sinagogos seniūnas Maušas Bairakas papasakojo apie sinagogos statybą XIX a. pabaigoje, apie žydų bendruomenės gyvenimą Kaune iki Antrojo pasaulinio karo. Seminaro dalyviai susipažino su žymių Kauno rabinų portretais, dailininkės Ester Lurje, patekusios į Kauno getą ir išgyvenusios Holokaustą, piešiniais. Po pažinties su Kauno sinagoga, mokytojų grupė dalyvavo renginyje, skirtame Kauno geto sunaikinimo 80-osioms metinėms prisiminti. Paminėjimo renginį pradėjęs aktorius Aleksandras Rubinovas trumpai supažindino su pagrindiniais Kauno geto egzistavimo faktais, vėliau jautriai skambėjo trio „Agora“ atliekama muzika.
Pasak Klaipėdos „Žemynos“ gimnazijos mokytojos Aušros Litvinienės, „svarbu ir susitikti, pabendrauti, pasidalinti žiniomis bei informacija, bet kartu svarbu ir prisiliesti paminėjimo renginyje prie istorijos ir taip pagerbti nekaltai nužudytus žmones“.
Seminarą mokytojams organizavo Tarptautinės komisijos sekretoriatas. Renginį Kauno geto likvidavimui paminėti organizavo Kauno žydų bendruomenė.