Kauno Vileišių mokyklos bendruomenės apsilankymas Vilniuje – pažintis su Vilniaus žydų istorija

Gegužės 21 dieną Kauno Jono ir Petro Vileišių mokyklos 7 klasės mokiniai lankėsi Vilniuje.
Į Vilnių mokiniai atvyko dalyvauti neformalioje istorijos pamokoje, Vilniaus senamiestyje, susipažinti su Vilniaus žydų istorija. Mokinių grupę pasitiko ir pamoką-kskursiją po Vilniaus geto teritoriją vedė Tarptautinės komisijos švietimo programos koordinatorė Ingrida Vilkienė. Vaikščiodami senamiesčio gatvelėmis mokiniai išgirdo apie žydų gyvenimą Lietuvoje iki Antrojo pasaulinio karo, apie žydų religiją, tradicijas, susipažino su žymių litvakų paminklais, aplankė Žydų kultūros ir informacijos centre esančią maliną – geto slėptuvę, su mokiniais kalbėta apie įkurtą getą, žmonių naikinimą Holokausto metu. Švietimo programų koordinatorė Ingrida Vilkienė pasidžiaugė, jog mokiniai susipažinę su Kauno žydų istorija, yra lankęsi Kauno sinagogoje, žino apie Vilijampolės getą ir gete kalėjusių žmonių likimus.
Ekskursija baigėsi žydiško maisto krautuvėlėje, ragaujant beigelius. Nes mokytoja Jolita Ravinienė mokiniams akcentavo, jog kiekvienos tautos tradicijų pažinimas yra susijęs su maistu. Grįžtant traukiniu iš Vilniaus į Kauną, mokiniai dar kartą prisiminė išgirstą informaciją ir atliko užduotis.
Kauno Jono ir Petro Vileišių mokykla yra vienas iš Lietuvoje veikiančių Tolerancijos ugdymo centrų. Mokyklos bendruomenė daug dėmesio skiria Lietuvos žydų, ypač Kauno žydų istorijai, nes mokyklos teritorija yra šalia buvusios Demokratų aikštės, kurioje 1941 m. spalio 28–29 d. vyko Didžioji akcija, kuros metu geto kaliniai buvo skirstomi: kam gyventi, o kam – mirti. Didžiosios akcijos metu buvo nužudyta apie 10.000 žydų.