Vilkaviškio Salomėjos Nėries pagrindinė mokykla minėjo tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną

    Už spygliuotų  vielų siautėja lėta mirtis.

         Už spygliuotų vielų siautėja kančia.

                Už spygliuotų vielų – keiksmai ir patyčios…

                       Bet maldos ir meilės žmogui niekas neatims. 

                                Nors brolis išdavė brolį… 

Visą savaitę mokykloje vyko įvairios, prasmingos veiklos, kurių tikslas – su mokiniais paminėti tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną, kuri šiemet siejama kartu su 78–osiomis Aušvico – Birkenau mirties stovyklos išvadavimo metinėmis.

Nuo pirmadienio ( 01–23) vyko garsiniai kūrinių (Holokausto tema) ištraukų skaitymai. Visose klasėse su klasės vadovais mokiniai garsiai skaitė tekstus bei juos aptarė.

Dar gerokai prieš Kalėdas 6–8 klasių mokiniai pradėjo kurti iliustracijas, piešė piešinius, skirtukus, remdamiesi knygomis  Holokausto tema. Vėliau iš piešinių sukurtas vaizdo siužetas buvo rodomas mokyklos fojė sausio 27 dieną.

Sausio 27–osios rytas prasidėjo istorine – literatūrine  pamoka „Lopšinė, tik iš Aušvico…“, kuri buvo skirta mokyklos bendruomenei, minint Tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną. Pamoką stebėjo mokyklos mokiniai bei mokytojai. Baisi istorinė realybė leido pakeliauti laiku – nusikėlėme į Aušvico – Birkenau koncentracijos stovyklą. Muzikos akordai, filmų ištraukos, meniniai tekstai, sukurta aplinka leido auditorijai įsijausti į to laikmečio baisumus ir išgyventi tai, ką išgyveno žydų tautos žmonės. Minoriniai tekstai skambėjo ne tik mokinių lūpomis, bet ir mokytojų.

Renginio metu prisijungėme prie Pasaulinės atminimo akcijos #MesPrisimename / #WeRemember mokykloje, o vėliau su klasių seniūnais vykome į masinių žudynių vietą – Vilkaviškio aukų memorialą, pagerbdami Holokausto aukų atminimą uždegė žvakutes.

Savaitės renginius apibendrino dailės mokytojos Dalios Lapaitienės organizuojama piešinių paroda Holokausto tema. Mintys, išgyvenimai perkelti į vaizdo siužetą.

Norisi tikėti, kad nors kiek mokiniai susimąstys, kodėl reikia saugoti ir puoselėti tai, ką turime – laisvę, taiką, ramų dangų virš galvos…

 

Vilkaviškio Salomėjos Nėries pagrindinės mokyklos

Gimtosios kalbos mokytoja Vaida Kriščiūnienė